Temat: Benedyktyni dobrze gotują ...był chleb pielgrzymi według starej receptury klasztoru benedyktyńskiego w Fishingen w Szwajcarii: ciemna mąka pszenna i żytnia, suszone figi, gruszki, jabłka, śliwki, morele, rodzynki i orzechy. Dopiero jedząc ten chleb i popijając arcibiskupske zamecke vino (muskat z Moraw), człowiek ma szansę zrozumieć, dlaczego do słów św. Benedykta z Nursji, założyciela zgromadzenia – „Ora et labora” (módl się i pracuj) – tynieccy benedyktyni dodają: „i nie bądź smutny”. 19 sklepÓw w całej Polsce Tyniec, przy opactwie, Benedyktyńska 37 Białystok, Malmeda 11/15 Bielsko-Biała, pl. Wojska Polskiego 4 Gdynia, 10 lutego 2 Gliwice, Kaczyniec 15 Kołobrzeg, Dworcowa 6 Koszalin, Kardynała Wyszyńskiego 2 A Kraków, Krakowska 29 Kraków, Rynek Dębnicki 10 Łódź, Piotrkowska 200 Nowy Sącz, Sobieskiego 14 Piekary Śląskie, Bytomska 165 Piotrków... Źródło: wielodzietni.net/viewtopic.php?t=1396
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plyanielka.opx.pl
|