Temat: Pieczywo - zbiorczy ...Ja znalazłam mój ulubiony żytni-słonecznikowy - jest ciężki, ma zwartą konsystencję, nie jest słony - co dla mnie jest bardzo ważne:ehem: , więc wydaje mi się, że faktycznie jest 100% żytni, bo te z dodatkiem mąki pszennej są takie mięciutkie i lekkie:rolleyes:
Z tego co wiem,aczkolwiek mogę się mylić,tu nie chodzi raczej o rodzaj mąki-żytnia czy pszenna,tylko o to czy jest z pełnego przemiału czy nie. Typy mąki żytniej
1. 580 jasna
2. 800 żytnia
3. 1400 sitkowa
4. 1850 starogardzka
5. 2000 razowa Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=143966
Temat: Scent Bar XV ...19356932)
Czuję się świetnie, a co do diety - ta kopenhaska to taka "ostatnia deska ratunku" przed Godziną Zero miała być, na dłuższą metę, tak jak piszesz, coś z ujemnym bilansem kalorycznym, ale zdrowe :ehem:
Btw - chleb pszenno-żytni z Twojego ostatniego przepisu siedzi właśnie w piecu :-)
Chlebek to świetny dietołamacz :D
Jak wyszedł? To ostatnio mój ulubiony chleb :ehem: Zmieniam czasami typy mąki i daję na przykład trochę razowej pełnoziarnistej, ale proporcje zostawiam bez zmian :)
A na dłuższą metę, o ile będzie jeszcze z czego chudnąć, to można sobie ułożyć smaczną i mało uciążliwą dietę :) Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=427482
Temat: ..::Dieta Plaż Południowych - część trzecia ::.. ...Południowych - część trzecia ::..
Cytat:
Napisane przez telik
(Wiadomość 6874756)
O tak też właśnie myślę nt takim wypiekaczem. Ten z moulinexu dobry jakis??
ja mam z clatronica. i ta maszyna jest ok. wczesniej mialam jakas taka nazjwyklejsza za 100zl ale sie zepsula i zainwestowalam w lepsza. aczkolwiek jest zabawa z tym chlebem bo b. wazne sa typy maki. chleb bez dodatku zwyklej bialej maki nie wyjdzie- bedzie przypominal w samku ochydna gline. ile kg maki poszlo w kosz zanim chlebek wyszedl taki jak powinien:) Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=240678
Temat: Odpowiedzi na pytania Och jak fajnie, że tylu tu miłośników kuchni włoskiej Jestem jak najbardziej za utworzeniem takiego wątku, ale gdzie go wsadzić?
Przy okazji: wtajemniczam właśnie koleżankę, która mieszka we Włoszech. W związku z tym chciałabym zapytać o co chodzi z tym popiołem w mące, tzn. ile popiołu może zawierać mąka odpowiadająca naszemu 1850. We Włoszech typy mąki to 00, 0, 01, 02 i integrale. Zastanawiam się czy typ 02 może być ok? Wyczytałam, że uzyskuje się z niego maksymalnie 0,95% popiołu. No ale nie wiem ile popiołu jest z mąki 1850.
Poza tym chciałam zapytać o dwa tajemnicze składniki: inulinę i dekstrozę. Jeśli dobrze rozumuję, desktroza to jakaś sacharoza prawoskrętna i w związku z tym jest zakazana. A czy inulinę możemy? Bo mam ją w herbacie i nie wiem czy pić. Źródło: montignac.webd.pl/viewtopic.php?t=14
Temat: Co dziś zjesz lub zjadłaś? ...w I fazie soków, ze względu na fakt, ze podczas "obróbki" tracą cenny dla organizmu błonnik.
Jezeli już ktos się na nie decyduje to powinien pić do pół godziny po wyciśnięciu.
Inaczej tracą witaminy.(informacja z KoMMpendium)
zrobiłabym grahamki wg tego przepisu:
grahamki
ale tam jest mąka pszenna 1850 jako składnik
a ja w markecie dostałam tylko mąkę pszenną razową 2000
mogę to zamienić?
możesz- oba typy mąki są dozwolone.Na początek jednak polecamy robić wypieki z mąki 1850, bo nie zawsze z 2000 wychodzą. ale może akurat Tobie się uda
od 15:20 do 19:30 jest 4 h i 10 minut
specjalnie czekałam aby minęło
a do 19 stej ... o 19 stej wróciłam z objazdówki po Lidlu i Eclercu aby kupić produkty do diety - ale ogólnie nie będę jadać tak późno
wszystko przez późne śniadanie o 9 ...
- pisałam o przerwie po śniadaniu. jadłaś... Źródło: montignac.webd.pl/viewtopic.php?t=33
Temat: Odpowiedzi na pytania Jemu chodziło o to, że przemysłowy chleb o nazwie oełnoziarnisty zawiera głównie biała mąkę z dodatkami, a trzeba jeść chleb całkowicie z mąki razowej, który jest na rynku bardzo trudny do dostania. O typy mąki sie nie martw. Widziałam gdzies firmowa mąkę Montignaca T 1500 - sądzę że chodzi o nasz typ, więc my i tak jesteśmy lepsze
Peruwianka: jeśi chodzi o płatki owsiane i chudzielca z dżemem na chlebku pp, to od prawie roku jest to moje absolutnie ulubione śniadanie Źródło: montignac.webd.pl/viewtopic.php?t=14
Temat: Automat do pieczenia chleba Mialam w przyszłości sprawić sobie taką maszynkę do pieczenia ale zachęcona waszymi opiniami zrobiłam to już dzisiaj i........ już drugi chlebek się piecze. Przeżyłam szok jak pierwszy spóbowałam, taki pyszny. :)
Kupiłam maszynkę Severin, taki model do małych i dużych (nawet do 1,6 kg) chlebków.
Teraz przerabiam typy mąki :eek:, nie wiedziałam że takie różne i "dziwne" są.:D
A chciałam się was spytać, czy pieczecie też na zakwasie chlebowym, bo takie przepisy razem z maszynką też dostałam. Nie wiem czy warto go szukać, czy sobie podarować to.
Póki co próbuję tylko te przepisy które składniki mam w domu.
Jutro będę próbować ze serem żółtym i drugi z cebulką podsmażaną. Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=173211
Temat: FOTKI PRODUKTÓW MM ten chlebek na pewno jest dobry??
tam nie ma info czy jest to typ maki 200 lub 1850
Za Wikipedią
Wyróżnia się następujące typy mąki pszennej zgodne z normalizacją PN:
* 450 tortowa jasna
* 500 krupczatka (jasna)
* 550 luksusowa (jasna)
* 650 bułkowa (jasna)
* 750 chlebowa (jasna)
* 850 chlebowa (jasna)
* 1400 sitkowa (ciemna)
* 1850 graham (ciemna)
* 2000 razowa (ciemna)
Wyróznia się następujące Źródło: montignac.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1841
Temat: ..::Dieta Plaż Południowych - część IX ::.. ...(ziarna pszenicy). Wokół bielma mącznego, zewnętrzną warstwę ziarna tworzy okrywa owocowo nasienna, która uległa również w pewnym stopniu rozdrobnieniu wraz z bielmem. Centralna część bielma zawiera 0,3% - 0,6% popiołu, natomiast okrywa owocowo nasienna zawiera 6% - 10% popiołu. Stąd im większy stopień rozdrobnienia okrywy i przejście jej do mąki, tym większa zawartość popiołu, większy typ mąki oraz ciemniejsza barwa mąki. Typy mąki pszennej wg PN-A-74022:
* typ 450 (w skład wchodzą mąki Tortowa, Krupczatka oraz "pięćsetka")
* typ 550 Luksusowa
* typ 650
* typ 750 Chlebowa
* typ 1050
* typ 1400 Sitkowa
* typ 1850 Graham
* typ 2000 (w skład wchodzą mąka Razowa oraz Śruta chlebowa).
Podstawowe typy mąk pszennych:
* mąka poznańska, typ 500 - polecana do ciast kluskowych, pierogowych, na pizzę, a także do zasmażek i sosów
* mąka luksusowa, typ... Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=348374
Temat: jak to jest z tą maką? ...do zdefiniowania, dlatego określa się je jako zapach przyjemny lub nieprzyjemny, dobra mąka ma zapach zdrowego zboża.
Moim zdaniem powinno się bezwzględnie przestrzegać terminu ważności maki do spożycia podanego na opakowaniu. Najcenniejsze właściwości ma mąka po 1 - 2 miesiącach od chwili przemiału. Pieczywo z mąki starej, pomijając jego walory zdrowotne, pozbawione jest charakterystycznego aromatu i smaku.
Aktualne handlowe typy mąki według norm polskich:
pszenne:
450 - mąka tortowa
500 - mąka wrocławska, poznańska, szymanowska
500 - krupczatka
550 - mąka luksusowa
750 - mąka chlebowa
950 - mąka bułkowa
1400 - mąka sitkowa
1850 - mąka graham
2000 - mąka razowa
żytnie:
580 - mąka żytnia jasna
650 - mąka żytnia jasna
800 - mąka żytnia jasna
950 - mąka żytnia jasna
1400 - mąka sitkowa żytnia
1850 - mąka starogardzka... Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229597
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plyanielka.opx.pl
|